Excursie Noorderbreedte Toutenburg 14 september 2022

Datum:

Onder het genot van een kopje koffie met oranjekoek werden we welkom geheten door Koen van Zanten. Hij vertelde boeiend over de nieuwe locatie van dit gespecialiseerde verpleeghuis, geopend in november 2019. Sinds 1959 is Nieuw Toutenburg al een zorgbegrip in Noardburgum. Er zijn 12 nieuwe woningen gebouwd met tien appartementen en een woonkamer. Er is plaats voor 120 bewoners, waarvan 60 met gerontopsychiatrische problematiek en 60 met het syndroom van Korsakov. Dit is een hersenaandoening die ontstaat door een tekort aan vitamine B1. De oorzaak van dit tekort is meestal langdurig alcoholgebruik in combinatie met slechte eetgewoonten. Het doel van de begeleiding is om deze mensen structuur te geven door middel van een vaste taak. Dit gebeurt in de werkplaatsen waar we ook een kijkje mochten nemen, evenals in de ruimte voor muziek, spelletjes, bewegen enz.

Daarna kregen we een rondrit op het grote terrein waar het boshuis staat voor gezamenlijke activiteiten, een tuin is aangelegd en een activiteitenplein. Momenteel kan men rekenen op de hulp van zo'n 70 vrijwilligers.

De middag werd afgesloten met een drankje en een hapje, waarna Klaas de Graaf de gastheer bedankte voor de gezellige en leerzame middag.